Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

torsdag 30 oktober 2014

Besök av Scouterna och övrig information

Det här med fiskevårdsprojekt kan man egentligen ta hur långt som helst.
För oss ligger det inte bara i att bära sten och anlägga lekbottnar, nej det handlar om så mycket mer.
Det är, förutom en livslång dröm att aktivt få arbeta med något sånt här, så är det en löpande utbildning där ämnena är väldigt breda. Men det handlar också om att delge andra våra kunskaper, erfarenheter och fram- och motgångar.

Scouterna Hallstavik
En viktig punkt för oss är kontakten med andra människor vare sig det gäller ett möte med någon tjänsteman eller som för en dryg vecka sedan då en grupp unga scouter var på besök vid ån och ställde massor med frågor. Båda är lika viktiga utifrån det arbete vi tänker oss fortsatt göra i ån, men i det längre perspektivet så är nog träffen med scouterna kanske det viktigaste mötet vi haft på länge.
Visst, det är inte därifrån medlen, sponsring eller hjälpen kommer, men det är där som framtiden finns.
Skeboån och arbetet med den är något som vi startat upp och naturligtvis kommer att vara deltagare i så länge vi bara kan, men någon gång måste tre kutryggiga gubbar kliva åt sidan och nya krafter ta vid, därför är möten som det med scouterna viktigt.
Det blev en fantastiskt kul kväll med många och intressanta frågor
Till våren är det redan nu bestämt att vi skall ha en träff igen, då med stövlar, håvar och hinkar för att göra naturrutor i ån och sedan utforska dessa. Vi hoppas också att detta sammanfaller med utsättningen av nya smolt i ån, så att vi kan låta ungarna få vara med och titta på fisken innan de sen släpper ut den i ån.

 

 

Foton: Lars Granat


FishBase Symposium
Fiskevårdsprojekt av det här slaget handlar också om utbildning och vi tar varje chans vi får till att förkovra oss ytterligare, men ärligt talat, visst är det väldigt få utbildningar som finns att tillgå för oss som inte är strax under 20 längre och kan söka till någon av fiskeakademierna?
Det kanske helt enkelt är så, att vi får sätta ihop en egen utbildning här ute i Roslagen och bjuda in lite olika lärare/föreläsare.

Men de få chanser som finns tar vi och för någon vecka sedan så var Lasse in till Naturhistoriska Riksmuseet och under en heldag lyssnade till intressanta föreläsningar på FishBase Symposium, som denna gång handlade om fiskarnas genetik. Visste ni till exempel att det numera finns metoder där man med ett vattenprov kan avgöra vilka arter som finns i ett vattendrag, eller att man genom arbete med detta kan övervaka utrotningshotade arter?

Leader
I veckan deltog Ulf och jag på ett möte i Älmsta, där man från Leader pratade om och ville ha in synpunkter på, den kommande Leaderperioden som kommer att fortgå under perioden 2015 till 2022.
Vad är då Leader?

Leader är en metod för landsbygdsutveckling. I Leader är det vi som som bor och verkar i området som driver utvecklingen. I Leader samlas lokala representanter från föreningar, företag och kommuner för att tillsammans arbeta med landsbygdsutvecklingen.
Finansieringen kommer via EU, staten och kommunerna.
Leader är en förkortning av franska Liasons Entre Actions de Développement de Èconomie Rurale som betyder Länkar mellan åtgärder som syftar till utveckling av landsbygdens ekonomi. Vi har i projektet haft två olika stöd från Leader, ett mindre då vi genomförde den förstudie som ni kan läsa under fliken dokument och sedan ett större stöd då vi under 2013/14 genomförde Mark- och Fiskerättsutredningen och tog fram Åtgärdplanen, även den sistnämnda går att läsa under fliken dokument.
Nu skulle vi tillsammans med en mängd andra tillsammans dra upp riktlinjerna och komma med önskemål om Leaders fortsatta arbete under kommande period.

Höstens lek
Hur har nu hösten sett ut?
Den varma sommaren höll oss på sträckbänken långt in i september och vi var oroliga att vattentillgången inte skulle räcka och att leken därmed skulle, i värsta fall utebli. Men så kom äntligen det förlovade regnet i slutet av september och ganska snart efter det så började vi se de första öringarna i ån.
Leken har sedan varit intensiv och kanske det mest glädjande, spridd i hela åns sträckning. Vi har sett mycket fisk och väldigt stor fisk, där några exemplar har varit närmare och över metern.
På det i år iordningställda lekplatserna så har vi haft lekfisk sedan början av oktober och vid flera tillfällen så har vi kunnat se flera lekpar samsas på samma leknacke, vilket är väldigt glädjande.
I november så drar vi på oss vadarna och gör den årliga, kalla med ack så roliga promenaden i och längs ån, för att räkna lekgropar.

Foto: Niclas Andersson

Foto: Niclas Andersson

Tråkigheter
Det som har varit tråkigt är dock att folk inte kan respektera satta regler och låta bli att fiska i ån under lektid.
För som jag sagt tidigare, generella regler gäller även i Skeboån, vilket säger att öringen är freda under perioden 1 september till sista december. Vid flera tillfällen så har vi fått upplysa om detta.

Vad är då på gång?
Under november månad så sätter vi oss åter med Norrtälje Kommun, denna gång för att prata om de fiskerätter som de har i ån och hur dessa skall förvaltas i fortsättningen.
Vi hoppas också på ett positivt svar från kommunen kring den fortsatta utsättningen av fisk i Skeboån, att de har förstått att detta i första hand är ett biotopvårdsprojekt och inte enbart ett fiskeprojekt. Det är skillnad på detta och den insikten hoppas vi de har när de skall fatta sitt beslut. Sen vore det väl konstigt om inte Norrtälje Kommun skulle vilja gå in i detta projekt på något sätt, speciellt som att vi idag har bra samarbeta med Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Stockholms Stad och där intresset för vårt sätt att arbeta hela tiden får en större spridning.

I slutet av november så deltar vi för andra gången på mässan "Från Fluga till Antispinn" i Uppsala. Så den som vill träffa oss eller en hel hög med andra intressanta personligheter och företag bör ta sig till Uppsala och Upplandsmotors lokaler den 22;a november för en hel dag med allt som rör flugfiske.
Förra året var det vi som fick motta pengar vid den auktion som hölls på kvällen. Årets projekt är ett Rödingprojekt inom Långå FVO.
Just nu håller vi som bäst på att förbereda nya bilder och en liten film från höstens lek, som vi tänker oss får rulla på en skärm i vår monter under hela dagen.
Den kommer också att finnas på vår videokanal på Youtube. Länk Här

Till våren planeras det för fullt, och en av planerna är att få komma ner till Emån för att på plats träffa de som arbetar med fiskevården där och som både har kunskap och långsiktighet i sitt arbete. Skall bli intressant och lärorikt att få ta del av och lyssna till deras erfarenheter kring fiske och fiskevård.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates