Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

torsdag 9 oktober 2014

Ett stort och hjärtligt tack från oss till er

Jag, Ulf och Lasse gör nu besök vid ån nästan varje dag för att titta på nystigna öringar som söker lekpartner eller påbörjat sin lek. Förutsättningarna inför detta år har dock varit lite annorlunda. Vi har en sommar bakom oss där vi dag ut och dag in gjorde nya toppnoteringar på termometern. Högsta uppnådda temperatur i Roslagen blev närmare 35 grader och vissa dagar kändes det som att det dunstade mer vatten, än som hann rinna ner i ån. Låga nivåer hela sommaren och när vi sedan gick in i augusti och september så fortsatte värmen. Fram tills för någon vecka sedan så låg vi kvar runt 20 gradersstrecket. Men så, måndagen den 22;a september så kom äntligen det första ihållande regnet. Närmare 65 mm under ett dygn och mer regn var utlovat. Svaret lät inte vänta på sig, flera fina öringar syntes i ån under sin vandring och på vissa håll så är nu leken i full gång.

Under året så har vi påbörjat arbetet inom ett nytt område i ån, där det tidigare var allt annat än bra förutsättningar för lek eller uppväxt.
Mängder av material har plockats- grävts- eller hackats bort för hand och när vi tyckte oss ha skapat en bra grund i delar av området så var det dags att återföra lekmaterial.
Totalt har vid tre tillfällen, drygt 27 ton lekgrus lagts ut och reaktionen på detta lät inte vänta på sig. Dagen efter vår den arbetsdag som vi anordnade så kryssade två öringhannar runt över den nya lekbottnen.

I de område som vi påbörjade arbetet i under 2013, så har drygt 5 ton sten, s.k kattskallar, lagts ut i direkt anslutning till de tidigare skapade leknackarna.
Dessutom så har vi bytt ut en del av de grus som lades ut förra året, då detta höll för liten storlek (16-28mm) mot de material vi köpt in till i år (60% 16-28mm och 40% 30-64mm) Totalt är det drygt 8 ton material som ersättas/kompletteras.

Utöver detta så har vi slagit cirka 700 meter av ån för hand med lie, detta för att öka på flödeshastigheten i området över hela året. Vi såg redan efter det arbetet 2013, att vi kunde påverka växtligheten på ett för oss och ån positivt sätt.

Under hösten 2013 så genomförde vi en visuell räkning inom en sträcka av ån på cirka 200 meter. Där vi tidigare under projektet genomfört samma räkning så vi i bästa fall räkna in 5-7 öringar och cirka 3-4 försök till lekgropar.
2013 så räknade vi in drygt 30 öringar i samma område och lekgroparna var nu uppe i över 15 stycken.

Detta är naturligtvis inte saker som går av sig självt. Vi går med stormsteg framåt i tidskalendern och vi själva har passerat 1700 timmar ideell tid, fördelat på tre man.
Men för att vi skall lyckas i vårt arbete och för att nå den framgång vi fått på så kort tid, så är vi beroende av det stöd vi får utifrån.
Gensvaret har varit bättre än vi vågat hoppas på och vi vill därför passa på att tacka för det stöd, den uppmuntran och det gensvar vi får och har fått.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Tack till Hallstaviksnätverket, som trodde på idén, att driva detta i projektform och vars hjälp ledde oss fram till Caroline och SussanneLeader/Uross som också de stöttat och hjälpt oss att söka medel vid två tillfällen för projektets räkning.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Stort tack också till de markägare som vi fått kontakt med under de år vi hållit på och som sedan tillsammans med oss bildade den styrgrupp vi idag har, ett forum för kontakten mellan oss i projektet och markägarna längs stora delar av ån.
Speciellt tack till Tommy Andersson - Janne Häverstam och Olle Edvinsson.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Niklas Dahlin, mannen bakom mässan "Från Fluga till Antispinn" i Uppsala, som bjöd in oss till mässan 2013 och den efterföljande auktionen som hölls på kvällen, där de pengar som kom in skänktes till vårt projekt. Närmare 80kkr kom in och vi stod nog mest och gapade hela kvällen över de otroliga engagemang som alla ni som skänkt saker till auktionen eller till er som ropade in dessa fina föremål visade. De gav oss inte bara de medel vi behövde för att kunna komma igång riktigt ordentligt, utan också en mängd "boost" för kommande arbetsdagar.
Stort och hjärtligt tack till er alla för den dagen och kvällen.2014 går mässan av stapeln den 22;a November i Upplands Motors lokaler i Uppsala, vi finns på plats.                                        ¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Under mässan i Uppsala och våra lokala engagemang som tex Hallstaviksdagen, så har vi haft en burk stående i vår monter där man har kunnat "köpa en sten".

Ett enkelt och mycket synbart sätt att stödja vårt arbete, men framför allt för öringens avkomma i form av sten till uppväxtplatser. Tack till alla er som bidragit med pengar i den insamlingen.
Anneli Almqvist - Lars Westerberg - Gunnar Skagerlind - Jonas Thunberg - Erik Kristianssen - Vanja Eriksson - Maria Eriksson - Linnéa Larsson - Krister Toftén - Lars Stensson - Marcus Nygren - Marcus Kangas - Gerth Molander - Stefan Forslund - Krister Jönsson - Yvonne Gineman - Kennet Larsson - Anette Andersson - Magnus Gustavsson


En del av den sten som ni skänkt pengar till.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Stort tack till Sverker LovénStockholms Stad, som hjälpt oss att få fram lekgrus och sten till stora delar av de arbeten som gjorts under året och backat upp med transporter.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Stort tack till länsfiskekonsulent Henrik C AnderssonLänsstyrelsen i Stockholm som med kunskap och delaktighet i de lite tyngre frågorna hjälpt till att räta ut en hel del frågetecken.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Stort tack också till Sportfiskarna, för de stipendium vi fick mottaga under Sportfiskemässan i Kista våren 2014 på 15kkr, men också för Tobias Fränstams engagemang i projektet. Det sist nämnda hoppas vi kunna ta tag i under 2015 när vi vill sätta oss med förhandlingar kring den vandringsväg som finns och som vi anser borde byggas om i någon form.Från mars 2013, då vi mottog stipendiet på Sportfiskemässan


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


Ett stort tack till Marianne och Joakim för arbetet med fiskerättsutredningen.
Ett arbete där man började så långt tillbaka som tidigt 1600-tal och sedan arbetade sig fram till dagens läge. Ett arbete som var otroligt intressant att följa, då mängder av historia kom fram i dager om Skeboåns betydelse i dåtid och nutid.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Tack också till Patrik, Mange och TedSundbybergs Sportfiske som hjälp oss med grejer till auktionen under förra årets mässan och som ordnat fram utrustning åt oss till förmånliga priser.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º> 


Stort tack också till Richard Åberg och gänget bakom gäddtävlingen Roslagshugget för det otroligt fina initiativet att skänka överskottet från tävlingen till vårt projekt.
Behövs mer sånt ute i landet.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


Tack också till gänget som med kort varsel ställde upp under vår första arrangerade arbetsdag. Ni gjorde ett kanonjobb och svaret fick vi ju direkt, då det dagen efter vårt arbete stod två fina öringar på den nybyggda nacken.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Tack till RogerEngmans Mekaniska verkstad, som sponsrat med material och tillverkning av de verktyg vi använder vid vårt arbete i ån. 

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Ett synnerligen stort tack till våra nära och kära som står ut med att vi gång på gång försvinner ut genom dörren med vadare och verktyg på ryggen för att göra ett arbetspass i ån eller sitta på något möte eller varför inte timme ut och timme in framför datorn.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

Det är mer intressanta saker på gång så vi får nog all anledning att återkomma igen.
Men till sist, till alla er som vi mött på mässor, som ringt och mailat, eller som kommit ner till ån och besökt oss när vi stått med vadarna uppdragna till hakan och brottats med någon sten eller suttit ner med kameror och försökt dokumentera vad som händer, det har varit många intressanta och trevliga samtal och vi hoppas att ni fortsätter komma.
Tack till er.  

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
Patrik - Ulf - Lasse
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates