Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

söndag 23 december 2012

God Jul & Gott Nytt År

Riktigt kul att fler och fler hittar till vår sida här på nätet men också till vår Facebookgrupp.
Vi har mycket skoj på gång inför 2013 och hoppas att intresset växer sig bara större.
Så från oss i projektet vill vi önska er alla
 

read more

fredag 14 december 2012

Bilder från arbetet

När kylan biter lite i kinderna och snövallarna här hemma i Roslagen växer sig allt större så är det skönt att titta tillbaka lite. Men också för att se framåt på vad som komma skall.
Vi har en sak kvar detta år i projektet och det är vårt styrelsemöte nu den 17 dec, då skall vi gå igenom de frågor som vi separat har jobbat med men också sätta lite nya mål inför kommande år.

Bilderna här nedan är tagna av Lars Granath när vi gjorde klart inventeringsunderlaget på det vi kallar
Zon 1 och som är tänkt för kommande biotopvård.


Uffe på den övre delen kring de gamla tågbroarna

Djup, bottenstruktur, strand- och bottenvegitation plus flöden kollas av

En vacker del av ån som har riktigt bra förutsättningar att bli kanonvatten för öringen

Nature finds its way

Lummigt, vackert och med mycket skydd för lekfisken, kan bli riktigt bra det här


Lite mycket växtlighet i ån dock, men även mot detta finns lösningar

Mätstav, papper och penna. Svårare än så är det inte

Uffe kollar djup

Intresset för våra söndagspromenad i ån var stort. Uffe i samtal med boende längs ån

Patrik tar vattenprov

Skeboån som vi gillar att se den

Lassestenen syns tydligt vid lågvatten


read more

fredag 7 december 2012

Länsfiskekonsulenten på besök

I ett för dagen vitt och kallt Roslagen så mötte vi upp Henrik C Andersson - Länsfiskekonsulenten i Stockholmslän här i Hallstavik. Och visst hade vi velat bjuda på en långt mera angenäm resa för Henrik ut hit än den han fick på, som man i Norrtälje tidningen uttryckte det, den potatisåker som väg 76 var efter 2 dagars snöstorm.
Agendan för dagens möte var satt till att naturligtvis handla om Skeboån och det projekt vi arbetar med, men vi berörde naturligtvis även andra ämnen och vatten i området.
Mycket kom att handla om de vandringshinder som finns i Skeboåns mynning och som helt eller delvis medverkar till att åns biologiska mångfald utarmas.
Vi gick också igenom underlagen för de två zoner i ån som vi tittat närmare på och vilka förutsättningar som finns för biotopvård.
Vandringshinder, biotopvård, uppväxtområden, ekonomi, vattendomar, sätta att tänka och tips kring vårt fortsatta arbete och vilken roll Länsstyrelsen skulle kunna ha i vårt projekt gicks igenom.
Tommy, som var med i början av dagen och pratade lite kring Hallstaviksnätverket och Hallstavik Invest kom efter några timmar och hämtade oss för att bjuda på lunch innan vi fortsatte vårt samtal till långt in på eftermiddagen, och innan vi skildes åt så gjorde vi också ett besök vid den damm som finns.
Och kanske såddes där ett litet frö till hur vi skall kunna lösa detta med vandringsvägen för att tillgodose allas intressen kring ån, vare sig man tillverkar papper, brukar jorden längs ån eller vill sportfiska.

En mycket trevlig och givande dag och ett stort tack till Henrik som kämpade sig på mer eller mindre oplogade vägar ut hit och där samma resa väntade även på hemvägen.
Vi hoppas kunna bjuda på ljumma vårvindar nästa gång vi ses.
Tack även till Tommy för hjälp med lokal och för lunchen.

T.v i bild högst upp Henrik C Andersson - Patrik och till höger Ulf
med vid mötet fanns också Lars Granath som höll i kameran och Tommy Andersson som medverkande en stund i början av mötet.

read more

måndag 26 november 2012

Lite lekbilder på åns öringar

I år har ån gått nästan rekordhög pågrund utav det mycke regnandet, nästan vårflod i korta perioder.
Ett både positivt och negativt problem dock, negativt för oss eftersom det i ett sådant här pass stort vatten gjort det svårt att få se någon lekfisk, men positivt för länets mindre vatten då det funnits vatten i nästan alla småbäckar längs vår kust.

Tanken var att vi skulle ha försökt oss på att få både stillbilder och undervattensbilder på åns lekande havsöringar, nu gick inte det och därför så lägger vi upp lite bilder från tidigare år.
Alla bilderna är tagna av Lars Granath.










Finns också några filmklipp från samma år som är tagna av min son Tobias med sin lilla kompaktkamera.
Hittar dessa via länken här.

Vid Tangentbordet - Patrik
read more

söndag 4 november 2012

Mycket vatten gör det svårt att se

Vi letar och spanar och ibland kan man se en plogvall eller en virvel i ytan men i övrigt ingenting.
Nu beror nog det inte på att ån inte håller någon lekfisk i år, utan snarare att det är så otroligt mycket vatten.
Titta bara på de två övre bildrna, den översta från de år då vi såg mycket lekfisk och den undre av de två är från idag.
Det skiljer lite över en halvmeter i nivå och det är det som gör det svårt att se fisken, plus att vattnet också är starkt humusfärgat.
 
Från 2010

Idag 121104
 
Annat var det 2010, då kunde man i det grunda klara vattnet så riktigt stora fina öringar stå nedanför vägbron som på bilden nedan, en öring i klassen 5-7kg skottar grus.
 

read more

onsdag 17 oktober 2012

Nyhetsbrev och Inställt Möte

Då är Skeboåns Sportfiskes första nyhetsbrev ute.
Gick idag iväg till de som anmält intresse för att få detta via mailen.

Vill DU ha Nyhetsbrevet, skicka ett mail till oss på:


Viktigt
Mötet som var utlyst till den 23 Oktober är inställt. Vi återkommer med ny tid när vi kommit lite längre.



read more

torsdag 20 september 2012

Flera och glada nyheter

Flera och stor glad nyhet kring projektet

Både ett och två steg togs igår kväll mot visionen och målet för projektet i och med att den nybildade styrgruppen hade sitt första möte.
Rollfördelningen i styrgruppen är:

Ordförande: Tommy Andersson
Projektledare/Vattenvägar och Biotopvård: Patrik Bergqvist
Vattenvägar och Biotopvård: Ulf Berg
Mark och Fiskefrågor: Janne Häverstam
Mark och Fiskefrågor: Olle Edvinsson

Under vårt första möte så gick vi tillsammans igenom projektplanen och tittade på vilka frågor som är mest aktuella och försökte också utifrån diskussionen att prioritera dessa.
Olle och Janne, som representerar markägarna kring den del av ån som vi nu tittar på, alltså sträckan från Hallstavik och upp till Ytterby/Gribby. De kommer i projektet att ta hand om frågorna kring mark och fiske.
Tommy Andersson som också fått rollen som ordförande i styrgruppen kommer i första hand att ta hand om frågan kring vattenvägar och diskussionen med Holmen, där jag och Ulf kommer att sitta med som sakkunniga från projektet.
Ulf och jag kommer att fortsätta att driva projektet där jag numera är utpekad som projektledare, våra frågor kommer i första hand att vara vattenvägar, biotopvård.
Ytterligare en uppgift som nu ligger på Ulf och mig blir att titta på steg två, eller som vi i alla rapporter kallar för zon 2, Skebobruk.
Vi har nu under första delen av hösten börjar få lite kontakt med personer i och kring Skebobruk och nu blir vår uppgift att försöka samla intressenter från den delen av ån till ett liknande möte som vi hade i våras med markägare kring zon 1, Ytterby/Gribby.
Förhoppningsvis kan vi hålla ett sådant möte under senare delen av hösten.

F.v Tommy Andersson - Janne Häverstam - Ulf Berg - Olle Edvinsson
och så jag då, bakom kameran Patrik Bergqvist.

Flera nyheter

Vi kommer att sätta ihop ett nyhetsbrev som sedan kommer att distribueras via mail till i första hand de intressenter som finns längs ån, men också till andra som skulle vilja läsa mer om detta.
Vill man finnas med på den sändlistan så är det bara att skicka ett mail till skeboanssportfiske@hotmail.com
och be om att få bli uppförd på den.
Förhoppningsvis kommer det första att komma ut nu under hösten.

Vi har också fått vår första direkta fråga från ett företag som vill sponsra oss, vilket är oerhört glädjande.
Och jag kommer att ta den kontakten för att se hur vi går vidare.

Övrigt

Jag och Ulf vill också passa på att tacka för det stöd och deltagande vi känner kring projektet och för att Janne, Olle och Tommy nu också finns med i projektet.
Vårt arbete har under snart 3 år gått ut på att skapa ett kontaktnät utåt och bygga upp ett projekt som var menat att delas av många.
Vi har valt att jobba med att marknadsföra projektet, idén och visionen mer än att gå på direkta åtgärder så här i första läget.
Långsiktigheten har varit A och O för oss.
I och med att nu Janne, Olle och Tommy klivit på så har vi fått den knuff framåt som vi behövde och projektet är mycket starkare nu och tillsammans kan vi driva flera frågor parallellt, vilket vi inte hade orkat om vi fortsatt att vara bara vi själva.
Nu hoppas vi att de kontakter vi skapat är beredda att hoppa på arbetet och fylla den roll inom den profession man kan tänkas ha.
För vi har tagit många steg närmare de mål vi satte upp som start för projektet, ett mycket fint och fiskbart havsöringsvatten i Roslagens sköna natur och där prioriteringen är att få till en egen reproducerande havsöringsstam och samtidigt hjälpa åns övriga levande ting till den biologiska mångfald den en gång var.

Vid Tangentbordet
Patrik Bergqvist




read more

lördag 1 september 2012

Hallstaviksdagen

Vi har under sommaren tagit en välbehövlig vila från allt vad utredningar och andra djupdykningar i och kring Skeboån har att göra.
En välbehövlig sådan då vi under drygt 2,5 år dagligen ha haft ett pågående samtal om densamma, via mail, telefon eller över en kopp kaffe.
Men nu så, nu är vi igång igen och uppstarten kan ju inte ha blivit bättre än att vi återigen deltog på Hallstaviksdagen idag.
Dags att åter sprida information kring vårt arbete och skapa nya kontakter.
 
Det var tänkt att vi skulle hålla till utomhus, men ett riktigt tråkväder ställde till det, så halv tio imorse, bara en halvtimme innan vi skulle igång så öppnade Folkets Hus vänligt portarna för oss och vi fick tak över huvudet.
Så en halvtimme senare var vår lite spontana utsällning klar.
En dator med ett rullande bildspel, informationspapper och så vi själva då såklart.
En kul dag, som återigen gav oss flera intressanta kontakter men också möten med gamla som nu följer vårt arbete, vilket gör det hela extra kul.
 
Upplockat och klart, nu är vi redo att möta frågorna

Lite smygreklam för sånt som vi gillar kan man väl kosta på sig

Ulf och Lasse

Flera nyheter ligger och väntar på att bli helt klara, och vi hoppas kunna komma med dom under senare delen av hösten, saker som kommer att ge projektet ytterligare en rejäl skjuts framåt.

Det rinner åter vatten under broarna, skulle man kunna säga.
 
read more

torsdag 19 juli 2012

Vi deltar även i år

Skeboåns Sportfiske deltar även i år på Hallstaviksdagen.
Förra årets korta varsel med bara någon dag har nu bytts mot någon månad och vi hoppas kunna göra lite mer kring detta än vad vi hann förra året.
Så är ni intresserade av vårt projekt, kom ner till Centrum och sök upp oss för en pratstund.
Vi hoppas på en intressant dag.

Väl mött
Patrik & Ulf


Info om Hallstaviksdagen 1 September 2012


Förra året blev fantastisk och det kom ca 1000 personer tlll Hallstavik. I år arbetar vi på att ta vara på allt som var bra, men även utveckla den genom att få flera som deltar lite mer aktivt.
Det är en dag då föreningar, företagare och människor från hela bygden samlas tillsammans med alla besökare som vill se den utveckling och de aktiviteter som bedrivs året runt.
En levande landsbygd handlar om att inspirera och möjliggöra möten mellan människor som leder till resultat.
Vi arbetar nu med att kontakta alla föreningar som vill delta och även företagen som finns i närheten som vill delta på olika sätt för att göra dagen så bra som möjligt.






read more

torsdag 21 juni 2012

Sommarlovsnytt

Innan vi nu önskar ALLA en glad midsommar och tar lite välbehövlig semester, så vill vi komma med nästa mycket glada nyhet ifrån projektet.

Idag hade vi nämnligen möte med Hallstaviksnätverket om hur och på vilket sätt vi skall gå vidare.
För det blir en fortsättning till vår stora glädje!!
Mötet med markägarna har fått sätta sig och responsen är fortsatt väldigt bra.
Vårt projekt kommer att anta en liten ny form, där vi fortsättningsvis inte längre kommer att behöva "dra hela lasset" själva.
* En styrgrupp kommer att bildas
* Projektets olika underrubriker kommer att få en ägare, en liten grupp som tar tag i just den frågan.
* Vi har idag skissat på ett underlag för en kommande tidplan
* Frågan om fiskevårdförening kommer att utredas

Det kommer att komma mer information om detta lite längre fram när det olika rollerna är tillsatta och alla är vidtalade.
Vi kommer fortsatt att vara drivande i projektet och grundidén är fortsatt densamma.

Sammanfattningsvis kan Uffe och jag bara konstatera att våren blev långt mer givande än vi ens vågats hoppas på.
Nu kommer vi att ta lite välbehövlig semester för att bege oss till de Jämtländska skogsåarna men också till fjällnära vatten för fiske och avkoppling.
Bland annat kommer vi att åka nästan 50mil, till ett vatten där det kostar 500:-/dygn att fiska och ALL fisk skall återutsättas, en tanke att förmedla till alla som har intresse i och kring Skeboån.
Sportfiskare värnar resursen och naturen runt omkring och kommer tillbaka år efter år om fisket är bra och hela arrangemanget kring vården av vattnet och naturen sköts på en miljövänligt sätt.

Nu vill VI önska er som följer oss och vårt arbete en mycket
Glad Midsommar och en skön sommar
Tack för ert intresse och stöd

Patrik & Uffe
Lasse
read more

onsdag 30 maj 2012

Möte med markägarna

Igår kom så äntligen dagen då vi skulle på allvar få presentera det arbete vi fram till idag gjort i och kring Skeboån i form av våra utredningar och rapporter.

De senaste veckorna har vi jobbat vidare på det bildspel som vi visade de första delarna ur för Per Nordenstam (Kommundirektör i Norrtälje)
Ett underlag som dels beskriver projektet och på vilket sätt vi jobbat men också tar upp frågor som Var, När och Hur, och försöker förklara detta på ett bra sätt.
Som inledning så rullade ett bildspel på duken med bilder från ån och från vårt arbete, ljudsatt med musik.
En avkopplande inledning kände vi, som också skulle få besökarna att se ån genom våra ögon.

Uppslutningen var över förväntan så här vi detta de första mötet och ett 20-25 tal personer satte sig för att lyssna till oss. Alla fanns dock inte på plats, detta pågrund utav att inbjudan i detta läge gått ut till de större markägarna. Vi hoppas nu att vi vid ett senare tillfälle skall kunna identifiera och bjuda in fler av de som på ett eller annat sätt har mark eller anknytningar till åns hela sträckning.
Någonstans måste vi börja som det heter och nu jobbar vi vidare tillsammans med Hallstaviksnätverket på att identifiera övriga längs ån.

Hans Hammarfors var först upp för att tala lite om Hallstaviksnätverket och på vilket sätt man fortsätter att arbete på bygden och vilka projekt som fram tills dags datum har gått i mål och vilka som de fortsatt arbetas med, ett genomförts sådant är utomhusbadet vi fått i Hallstaviks och som öppnar för säsongen nu den 1 Juni.
Ett annat intressant projekt är fisk och räkodlingen Vegafish som i dagarna fått pengar från jordbruksverket för att investera i uppstarten. Även lite kring det sammarbete som finns tillsammans med nystartade Hallstavik Invest.
Sen var det vår tur, Uffe beskrev tiden före projektet och på vilket sätt vår idé hamnade som projekt under Hallstaviksnätverkets vingar, sen var det Lasses tur att presentera sig och vilken roll han har i arbetet innan det slutligen var dags för mig att gå igenom den presentation som jag jobbat med den senaste månaden.
(vi kommer att inom kort presentera det underlaget även här)

Kvällen blev mycket lyckad och många och intressanta frågor fick vi till oss.
Och när vi som avslutning skulle summera kvällen och övergick i att prata om fortsättningen, eller hur vi går vidare, så stod det klart för oss att vi har ett mycket gott stöd i att fortsätta vårt arbete.
Två kontaktpersoner valdes ut, Olle Edvinsson och Janne Häverstam som vi kommer att ha kontakt med under det fortsatta arbetet och även ny tid för nästa möte är satt till tidig höst, dock efter älgjakten.
Därtill skall Hallstaviksnätverket med Tommy Andersson och Hans Hammarfors i spetsen också bifalla projektet med stöd i det fortsatta arbetet.
Till det mötet hoppas vi kunna få tag på fler personer kring ån och då skall vi presentera en handlingsplan för det fortsatta arbetet.

Vi, alltså jag Uffe och Lasse var och är efter den här kvällen mycket glada för den respons vi fick och det förtroende vi fått och det glädjer oss att få arbeta vidare med Skeboån, den biologiska mångfalden och våra öringar. En å som sedan barnsben har betytt väldigt mycket för oss alla tre, jag gjorde mina första fisken tillsammans med min morfar här på mete efter Braxen på våren till exempel och det känns både skönt och inspirerande att nu kunna få ge tillbaka något till ån och till bygden.

Tack till Tommy och Lena för hjälpen med att ordna detta möte och för det goda fikat.
Tack också till Hans som varit ett stöd i detta.
Och ett stort tack till er alla som tog er tid att deltaga på mötet och som gjorde detta tillfälle mycket glädjande och intressant.

read more

måndag 14 maj 2012

Kan bli verklighet


I höstas var siktet inställt på fotografering av öringarna i ån, men tyvärr så var vattnet så humusfärgat under hösten pågrund utav flera omgångar med häftiga regn, att det blev svårt med detta.
Men några bilder blev det tillslut.
Den större av öringarna uppskattades till kring 6-7kg.




read more

onsdag 9 maj 2012

Möte med Kommun direktören

Redskapen för att jobba med biotopvård av vattendrag?!
Jo det är så faktiskt, att de viktigaste verktygen så här i början av vårt
projekt är, dator, telefon, mail osv.



Möte idag med kommundirektören i Norrtälje Kommun, Per Nordenstam.
Uffe och jag hann precis få kaffet klart och den hembakade kaka dukade innan Per kom.
Ett viktigt möte på många sätt, dels för att vi fick möjligheten att presentera oss men också kanske främst, visa idén som vi jobbar och ta de första stegen mot någon form av samarbete mellan projektet och kommunen.
Det blev ett mycket intressant möte där inte bara vi försåg Per med våra tankar och funderingar, utan också att vi fick ta del av hans tankar och erfarenheter från hans tidigare arbete i Tierpskommun.
Vår PowerPoint presentation var klar att visa när det gäller Syfte, Mål och Framgångsfaktorerna det som är kvar att göra på den nu är att bygga vidare kring de direkta frågorna om biotopvården, alltså Var, När och Hur.
Det var också ett av tipsen från Per hur vi skulle lägga upp vår fortsatta arbete.
För innan maj månad är slut så har vi hunnit suttit ner på nästa viktiga och intressanta möte, det med markägarna kring ån.
Men åter till kvällens träff. Tyvärr så blev det inget foto taget med Per med på bild men det kanske säger en hel del om hur ingående våra diskussioner var. Tog mig dock friheten att låna en bild från kommunens egen sida.

Per Nordenstam - Kommun Direktör Norrtälje Kommun

En öppen dialog, kring synen på Roslagen och Norrtälje Kommun och hur stolta vi skall vara över vår region var en återkommande punkt där vi hade samsyn.
En annan punkt vi återkom till flera gånger var hur viktigt det är med det lokala engagemanget men med stöd av kommunen.
Samverkan är en återkommande punkt för oss, utan samverkan så kommer aldrig ett sådant här projekt att kunna "ros iland".
Även där hade vi ett ömsesidigt synsätt på hur vi skall jobba vidare.
Ett mycket bra möte helt enkelt, och jag tror att vi alla tre faktiskt gick där ifrån med en positiv känsla.

Tack Karina för det goda baket :)

read more

onsdag 25 april 2012

FF är likamed framgångsfaktorer

Ni minns säkert alla vad FF betydde för oss när vi var yngre, FöräldrarFritt och en chans att laja ryskaposten eller helt enkelt bara släcka lampan och dansa tryckare. Vilket egentligen bara innebar att man kramades stående på en fot i taget, liksom vaggandes fram och tillbaka.
Nå ja, det var då det, idag har FF en helt annat betydelse för mig. FF står för framgångsfaktorer.
Vilka är då Skeboåns Sportfiskes framgångsfaktorer?

Öringen:Som sagt, öringen själv är en sådan faktor.
Att den finns är konstaterat och även att den försöker att reproducera sig i ån är också ett faktum.
Att det också är storvuxen öring vet vi också, fiskar på runt 4kg och upp till 8kg har setts vid flera tillfällen.

Ån:
Ån är också en sådan faktor.
Den har vi nu under mer än två års tid följt upp och konstaterat att den har alla förutsättningar till att bli ett bra havsöringsvatten. De naturliga skydd som finns längs många sträckor av ån i form av träd och liknande är precis vad öringen behöver för att få det "tak" den vill ha vid leken.

Regleringen:Vattentillgången är ytterligare en faktor.
Här ser vi faktiskt att regleringen av vattnet blir till en fördel för oss, OM den används och styrs på rätt sätt naturligtvis.
Ån är en slättlandså vilket medför en del problematik med avdunstningen, utdikning, växtlighet med mera. Men regleringen medför här att det alltid finns vatten i ån för att försörja den industri som ligger vid åns mynning. Avrinningsområdet är också väldigt stort vilket också är en fördel då nederbörd fångas upp på ett stort område.
Det som behövs är ett annat synsätt när det gäller avtappningen vid den sista dammen innan Edeboviken och ut mot skärgårdshavet.
Idag går en mängd vatten under dammluckorna istället för att använda vandringsvägen som en del i regleringen av ån. Trappen står torr och kubikmeter efter kubikmeter rinner i vårt tycker fel väg.
Om vi tillsammans skulle kunna finna ut ett sätt till bättre reglering så skulle också fisken kunna röra sig ut och in i ån och den biologiska mångfalden därmed säkras. Vilket i sin tur också medverkar till att vi uppfyller de krav som ställs enligt vattendirektivet och på så sätt undkommer vi de hot om vite som föreligger från EU om dessa krav inte uppfylls.
Detta, plus det faktum att industrin som nyttjar åns vatten kommer att få positiv publicitet kommer bara att kunna ge en win win situation.

Årensning:
En gång om året så klipps hela ån med start i Skebobruk och hela vägen ner till dammluckorna i Hallstavik.
Också det en faktor som bidrar till bättre förutsättningar för ån och dess innevånare.

Odlingslandskapet/Markägarna/Industri:
Längs hela åns sträckning så finns en mängd olika markägare. Att tillsammans med dom fortsätta arbetet med ån, regleringen är en förutsättning för ett lyckat resultat. Tittar vi sedan i förlängningen på det mål vi har att få igång ett fiske i ån så är en av förutsättningarna att tillsammans med dessa starta upp en fiskevårdsföreningen som har för avsikt att dels skydda det odlingslandskap och den djurhållning som finns längs ån, alltså att helt enkelt belägga vissa delar av ån med fiskeförbud. En fiskevårdsföreningen har också till uppgift att fortsätta arbetet i och kring ån med fortlöpande åtgärder för den biologiska mångfalden.
Tillsammans kan vi också ta en dialog med vattenägaren, den industri som nyttjar vattnet för att tillsammans verka för en bättre reglering av åns flöde vilket påverkar alla till det bättre.
En grundförutsättning är dock att industrin för den mängd vatten som behövs i deras process.


Närheten:
Om vi tänker oss att vi drar en linje som sträcker sig bara 10mil ut från Skeboån så ser vi direkt vilket stor upptagningsområde vi träffar.
Städer som Stockholm, Uppsala, Gävle hamnar direkt inom detta ormåde.
Man kan till och med, med bussens hjälp ta sig från soffan och fram till första fiskeplats.
Sportfiskare är vana att röra sig över stora områden, så en timmes bilfärd är ingenting i sammanhanget.


Möjligheterna finns alltså till ett mycket lyckat resultat och i vår dröm kan vi se ett vatten som mycket väl skulle, i en förlängning, kunna mäta sig med många av de bästa havsöringsvatten som finns i detta land.
Det gäller att omsätta en dröm, ett mål till direkt handling och se hindren som möjligheter istället för enbart hinder.
Olikheterna i detta projekt är sådana ytterligheter som tillsammans kan ses med den negatives ögon som allt för stora och därmed oövervinnerliga.
Jag skulle vilja vända detta till att olikheterna är vår gemensamma styrka.
Detta skulle kunna bli ett projekt som skulle ge ringar på vattnet över hela landet och skapa mängder och god publicitet till hela regionen och till de inblandade, att kring samma resurs, vattnet, kunna bedriva både jordbruk, fiska efter storvuxen havsöring samtidigt som vi kan tillverka högkvalitativa papperprodukter.

Det som nu återstår är att sammanföra dessa faktorer under ett och samma tak, plus att Norrtälje Kommun, Länsstyrelsen och Stockholmsstad också tar sin del av kakan för att dröm skall bli verklighet.
Vad vet vi då om de tre sist nämnda?
Norrtälje Kommuns ambition är att profilera sig bland annat inom turismen, så varför då inte kring våra sjöar, åar och hav.
Det tog dock ett bra tag innan kommunen svarade på våra mail, men nu har ändå ett första steg tagits, vilket jag hoppas kommer att bli bara bättre och bättre.
En ny kontakt som jag tagit är med kommundiriktören som i sitt svar lämnat dörren öppen för att vi skall träffas och diskutera vidare
Länsstyrelsen via länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson har skickat positiva signaler om Skeboåns förträfflighet som tänkt havsöringsvatten, vilket ni kunde läsa i föregående inlägg här på bloggen, och i det tidningsurklipp som finns med där.
(Länk här)
Stockholmsstad och då främst Sverker Lovén har följt oss sedan starten och fortlöpande fått information om vårt arbete och har skickat signaler om att kunna hjälpa till med medel för att biotopvårda delar av ån med LONA bidrag.
Och till sist, ett ytterligare möte med markägarna är tänkt att tas nu under maj månad för fortsatta diskussioner.

Nu händer det också lite saker, efter en kortare mailtrafik mellan mig och kommundiriktören så kommer han att besöka oss den 9 Maj för två timmars information om och kring vårt projekt.
Ett möte som vi ser fram emot.
Och jag kan bara kommentera detta med, att jag gillar folk som tar tag i saker och inte gör allting så omständigt.
Väl mött Per Nordenstam.

Allt finns där, alla som kan göra detta möjligt är kontaktade, det gäller för oss och de inblandade att inse vilken roll man skall ta eller få och sen tillsammans jobba mot drömmen, mot målet.
Allt detta bara en timmes färd norr om vår huvudstad.
En timme är samma tid som många i Stockholm tillbringar i en bilkö i morgontrafiken mellan Täby och Bergshammraavfarten, en sträcka på dryga 7km.





read more

lördag 14 april 2012

April nu, vad händer.

Det samlar ihop sig i på hög just nu kan man säga.
Arbetet med våra förstudier och rapporter har nått sin vägs slut och nu kan vi bara hoppas.
-hoppas på att Länsstyrelsen vill komma ut och se vårt jobb på plats och höra om våra idéer.
-hoppas att mötet med markägarna kommer till stånd.
-och slutligen hoppas alla som fått ta del av vårt arbete hittills inser vilken pärla som rinner genom norra Roslagen och vilken potential som finns.

Vad är då på gång?
Efter påstötningar så har vi nu äntligen nått en plan för ett möte tillsammans med markägare kring ån, detta möte kommer att gå av stapeln någon gång under mitten/slutet av maj.
Ett möte som vi ser fram emot, där vi äntligen skall få presentera våra idéer för intressenterna kring ån.

Vi hade önskat att vi innan dess haft ytterligare ett möte och det med representanter för länsstyrelsen, Stockholms stad, men i dagsläget så finns inget sådant möte planerat, vilket är lite tråkigt kan vi tycka då vi är ivriga att komma igång med arbetet i ån så snart som möjligt.

Varför denna iver då, med att få komma ner i ån och praktiskt börja arbetet med sten och grus.
Jo, med start år 2009 och fram till våren 2011 så har Stockholmsstad satt ut inte mindre än 15000 öring smolt i ån. Av dessa så är det kanske redan under 2012 dags för den första kullen från 2009 att återvända till ån för att sedan stegras under åren 2013 och 2014.
Att göra den insatsen och sedan inte följa upp detta med arbete för att få dessa fiskar på naturlig väg skall kunna reproducera sig i ån anser vi vara bortkastat, därav att vi ligger på och driver frågan så hårt vi kan.
Och skall man ta till i ytterligheter så är en utebliven satsning på den återkommande fisken att likställa med ingenting annat än en rejäl satsning på östersjön som ett gigantiskt put and take vatten. Och så vill inte vi ha det, det är långt ifrån det mål vi har med arbetet.

Under tiden som vi nu väntar så har vi, som ni sett tackat ja till att inventera flertalet bäckar i norra Roslagen.
Potentiella öringvatten eller inte?
Ett kul och intressant jobb och några rapporter har vi redan lämnat. Att vi gör detta är ju naturligtvis för egen utvecklings skull men också det faktum att vi vill göra oss ett namn på skrivborden inne i Stockholm, som pålitliga, intresserade, engagerade och drivna.

Artikeln nedan är från Norrtälje Tidningen Måndag den 19 Mars 2012.
Återigen en satsning på Norrtälje ån, som naturligtvis glädjer oss, inget annat får tolkas utav detta.
Dock kan som kommentar sägas att vi sedan vi drog igång detta årskiftet 2009/10 haft svårt att nå fram till samma parter som omnämns i artikeln, tex kommunen.
Men som sagt, vår tanke kring detta är inte, bara en måste finnas,
utan snarare tvärtom, två är fler än en och bättre för våra öringar och alla andra
fiskar och vattenlevande djur.

NT 19/3 -12

Så vi kommer att fortsätta jobba för vår idé och vårt mål där borta i horisonten.

Skeboåns Sportfiske, fiske efter storvuxen havsöring i sköna Roslagen
Där industri, jordbruk och fiskevård går hand i hand
i en satsning på naturligt reproducerad havsöring i välskötta Skeboån.


read more

söndag 1 april 2012

Ny inventering idag

Ny inventeringsrunda idag bland de som skulle kunna bli norra Roslagen och länets nya havsöringsvatten. Det är i alla fall vad vi hoppas på när vi nu gör detta jobbat åt Stockholmsstad.










read more

fredag 30 mars 2012

Framtidsdagen i Hallstavik

Framtidsdagen i Hallstavik, en plats för ung som gammal, arbetssökande eller företag, eller så har man en god idé som kan leda till ett eget företagande.
Ja så kan man väl sammanfatta denna dag i Hallstavik.
Och vad gjorde då ett Sportfiske Projekt, som bara är i sin uppbyggnadsfas där på den dagen.


Vi ville delta för att genom vårt engagemang visa på vad orten skulle kunna erbjuda i en framtid genom att idag satsa på de resurser som finns runt knuten.
På en bruks ort som Hallstavik så blir annars verksamheten styrd av att i centrum för alla idéer står en industri i någon form. Så vi kunde inte erbjuda några jobb eller dyligt men kanske kunde vi väcka en idé hos någon annan att, -vadå kan dom så måste ju även jag kunna!
Eller för någon annan som kanske insåg att om dom lyckas så skulle jag kunna bidra med detta.
Helt enkelt den moderna sportfiske och upplevelse industrin i ett nötskal.
En resurs som en liten å skulle kunna generera flera arbetstillfällen enbart på kringverksamhet.
Något som vi är dåliga på här i Sverige att inse. En sportfiskare som åker miltals i sin bil behöver mat, husrum medmera.
Det var också därför som vi ville vara där. 

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Någon som också var där var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Tyvärr så fick vi aldrig möjligheten att visa upp oss enbart för henne, men vetskapen om bredden på orten blev hon varse.
Hon pratade en hel del om det stöd man kan ge företagande genom arbetsförmedlingar och dyligt, men det stöd vi söker är i direkt handling. Att på plats få se de möjligheter som vi faktiskt har och sedan medverka till att vi når vårt mål med projektet.
Så därför borde inte närheten till Stockholm heller utgöra något problem utan snarare tvärtom, vara till vår fördel.


Men inte en sådan här dag utan att den leder till något bra, så också denna dag för oss.
Vi har nu fått en kontakt med och kommer att få en träff med markägarna kring ån senare under våren.
Detta för att vi skall kunna få tillfälle att presentera vår idé och för att vi gemensamt skall kunna peka på hur ån skulle kunna vara en resurs för oss alla.


Så på det stora hela en bra dag återigen, och där vi fortsäter att dyka upp i alla möjliga sammanhang, allt för att bedriva vårt projekt så publikt det bara går.

-= Tack för idag =-
read more

tisdag 27 mars 2012

Norra vs Södra

Norra Stockholmslän

Södra Stockholmslän


Förhållandet Norra vs. Södra delen av Stockholmslän.

Vi vill genom vårt engagemang visa på att norra delen av länet har minst lika goda förutsättning för att skapa bra vatten för våra fiskars lek som den södra.
Havsöring, Gädda, Abborre, Id, Asp och Nejonöga är bara några av de arter som behöver en hjälpande hand från oss människor.
Man kanske inte kan tro det, men en art som Gäddan försvinner sakta i våra kustnära vatten, en minskning som syns drastiskt ju längre ut i ytterskärgården man kommer.
Abborren har visserligen några goda lekår bakom sig och visar just nu en stigande formkurva vilket vi får hoppas håller i sig.
Havsöringen i den norra delen av länet har på bara 10-15 år gått från storvuxen till små, där vikter runt 2-3 kg idag anses som riktigt stora idag.

Då är det ännu roligare när vi i Skeboån kan visa upp fiskar som gott och väl ligger kring 4-5kg och upp mot 7-8kg.
Tyvärr allt för få, men en liten spillra finns och den är väl värd att satsas på anser vi.
Och sett över länet så är vi kanske den å som kan visa upp de största förutsättningarna för att kunna hålla en stor mängd storvuxen lekfisk. Tyvärr så för våra vatten en tynande kamp mot tiden, om ytterligare år går så är risken stor att arbetsinsatsen för att rädda de som idag finns kvar är för stor, en morot för oss i Skeboåprojektet att försöka ändra på och få mer av våra vatten, med på de här översiktsbilderna.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
read more
 
Blogger Templates