Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

torsdag 2 februari 2023

Lägesinformation

Nytt år nya möjligheter brukar det ju heta.
Vi väljer att citera Magnus & Brasse, - "om-samt-kanske-men"

Vi har haft styrelsemöte och enats om att vi fortsätter vårt ideella arbete ytterligare 1-2 år även om vi i nuläget lever med känslan av kraftig inbromsning. För några år sedan trodde vi att det skulle ta fart på riktigt, men från vår horisont blev lite tvärtom. Anledningen till detta är både solklar och höljd i dunkel. Det vi däremot vet är att när havsöringen är tillbaka i oktober för sin lek eller när vi kan smyga och titta på 1-2 åriga öringar som står i de små strömmarna eller se strömstaren jaga bland de utlagda stenarna så drar vi alla tre efter andan i förtjusning.

Här följer en lägesinformation:

Uppgången av lekfisk var betydligt sämre i år än tidigare. Vi var tillbaka på nivåer som vi hade för 7-8 år sedan. Sedan starten har vi genomfört räkning i samma område och på samma sätt för att ha en siffra att jämföra med. Räkningen går till på följande sätt:
Rask promenad längs hela den 300m långa sträckningen där vi räknar alla visuella kontakter med lekfisk. Därefter gångrar vi detta resultat med 1,8 för att få en jämförbar siffra.
Denna räkning gjordes vid uppstarten 2010 och då var siffran 5st fiskar. 2021, som så här långt är rekordåret var samma siffra 64st. Området är noga utvalt då vi sedan 2010 genomför merparten av våra egna insatser just där. Så det råden ingen tvekan om att våra handgripliga insatser gör och har gjort skillnad.


Detta är något som alla de som varit med och burit sten och grus också skall ta åt sig äran av. En annan person som bidragit väldigt mycket till detta är Sverker Lovén, fiskerikonsulent på Stockholms stad, som är den som konsekvent svarat upp på våra planerade insatser och hjälpt oss med mängder av sten och lekgrus. Utan er alla hade resultatet sett annorlunda ut och för detta är vi mycket tacksamma. Ett tack riktar vi också till de markägare som deltagit i arbetet samt till Holmen AB som låtit oss genomföra detta.

Siffran för 2022 blev dock ett rejält kliv bakåt. 22st lekfiskar räknades. Antalet lekgropar var också det sämre. Naturen är gåtfull men det man måste ha med i tanken är att det vi nu sett resultatet av beror mycket på vad som hände för 3-4 år sedan. Räknar vi bakåt så hamnar vi på de mycket torra somrarna i Roslagen 2018/2019, med låga flöden och höga vattentemperaturer som direkt följd. Vid normal fall brukar man säga att 5% av en öringhonas rom når åldern för att kunna räknas som återvändare till vattendraget. Vi står därför inte och ropar kris i högan sky på bron i Häverödal. Naturen har sin gång och om detta resonemang stämmer fullt ut så bör vi se en stegring igen 2025.

2022 genomförde Sportfiskarna i samarbete med Länsstyrelsen och lokala markägare en insats längre upp i vattendraget i ett område som kallas Skede forsar. Lekgrus och en del större sten lades ut i strömmarnas övre delar. Ett fint arbete av John Kärki och hans team. Mot tidigare resonemang om detta år så svarade inte öringen upp till den förhoppning vi hade men under några dagar så uppehöll sig 3-4st fiskar i området vilket kan vara allt som behövs för en lyckad lek. Ska bli intressant att följa detta vidare. Vi kommer från föreningens sida att gå in i området under 2023 och göra mindre kompletteringar nedströms genom att luckra upp bottnen och stenarna för att skapa mer håligheter och skydd för ynglen. Vill man medverka vid detta arbete så håll utkik här, information kommer.

Under 2022 hade vi dessutom en fiskräknare till låns i ett samarbete mellan Sportfiskarna, Holmen AB och vi i föreningen. Tyvärr så blev det ju som det blev med uppgången men 19st öringar registrerades och dessutom flera kul klipp på uttrar. Vid ett tillfälle uppehöll sig 2 uttrar samtidigt i räknaren.
-Om det heter ”Catwalk” i modevärlden, kallas det då Otterwalk i fiskvärlden?

En reflektion man kan dra är att all uppgång av fisk skedde mellan 08:00 på morgonen och 19:00 på kvällen samt att det minsta lilla regn, även om det inte tillförde något för nivån i vattendraget, gjorde att dagen efter vandrade flera fiskar genom räknaren. Allt finns noga dokumenterat med filmklipp, tidpunkt och väderobservationer. Mer kunskap är ju vägen till framgång.

Vi deltog under 2022 även på kulturevenemanget ”Kura Skymning” på biblioteket i Hallstavik. I samband med högläsning ur Patrik Svenssons bok Ålevangeliet så berättade vi om Skeboån, arbetet vi gör samt om livet i våra vattendrag samt visade lite bilder.

Vi har också påbörjat arbetet med att iordningställa en bra utkiksplats vid vattendraget med sittbänkar där man kan sitta ner i skydd och se det fantastiska skådespelet när havsöringen är tillbaka för lek eller varför inte spana på Strömstaren, Forsärlan eller den skygga Kungsfiskaren.

 

Till sist, de frågor som många av er som följer oss lokalt eller runt om i landet ställer oss,

- Blir det någon fiskväg/faunapassage?
- Blir det något fiske?

På den första frågan önskar vi att vi hade kunnat presentera någon form av projektplan, men tyvärr kan vi inte det. Men vi fortsätter med vår envetna målbild.

När det gäller fiske så är det en fråga som inte är aktuell i nuläget. Ett fiske ska bygga på att vattendraget och öringen tål detta vilket inte är fallet i nuläget. Naturen är den som måste få styra före våra egna intressen. Men havsöringen finns i vår vackra skärgård all övrig tid på året och beroende på årstid är den mer eller mindre möjlig att få kontakt med. Så ut längs kusten med din fluga eller ditt drag och jagad den.

Till sist så vill vi återigen tipsa om Martin Falklinds föreläsning i Norrtälje den 20;e februari.
Platsen är dock ny, nu gäller:
Campus Roslagens föreläsningssal "Havet", Norrtälje, Astrid Lindgrens gata 2A, 761 46 Norrtälje
Tidpunkten: Kl 18:00 till 21:00 med insläpp från 17:15
Se länk:
Föreläsning - Fiskarnas Rike

Utlovas även en liten kul överraskning i pausen.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta och för att du följer vårt arbete.

Med Vänliga Hälsningar

Patrik – Ulf - Lars    

 


read more
 
Blogger Templates