Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

söndag 14 augusti 2011

Kartläggning av Skeboåns nedre delar

I lördags den 13 augusti gick vi, med block, penna och kamera nästan en kilometer vadandes i ån.
Vi började uppströms vägbron i Häverödal cirka 400 meter och vadades oss fram till cirka 550 meter nedströms samma vägbro.
Intressant jobb och vi noterade hela tiden med nästan ett par meters mellanrum, bottenstruktur, djup, typ av botten, växtlighet både i strandregionen och i vattnet. Alla större stenar och andra intressanta avvikelser noterades också.
Vad vi letade efter var de mest naturliga förutsättningarna för att sätta in biotopvård.
Vi vill påverka ån och odlingslandskapet uppströms så lite som möjligt därför är det av vikt att de insatser som bör och som vi hoppas skall göras blir så rätt som möjligt från början.

Tidigare spaningar har visat att havsöringen väljer just den här delen av ån för att försöka få till någon form av lek, och efter att ha vandrat igenom ån, så kan vi förstå varför.
Sträckan innehåller minst fyra fina lokaler för lekområden och i närheten av dessa finns djupare partier som på vissa ställen var över 1,20.
(vi valde 1,20 som övre gräns för våra mätningar över detta noterades detta som 1,20plus)
Bottenstrukturen skulle jag vilja säga är jämn hård grusbotten med partier av medelstora och större stenar.
Bottenstrukturen lämpar sig väldigt bra som grund att bygga vidare på.

Vi kommer nu att sammanfatta alla våra sidor med anteckningar, skicka detta till Länsstyrelsen bland annat och sen hoppas att allt jobb vi nu lagt ner fram tills dags datum skall få verkan och att dom tar tag i och stöttar oss i vårt vidare arbete med åns havsöringar.
Kanske är på sin plats att säga att det naturligtvis inte bara kommer havsöringen till gagn, allt liv i ån skulle må bra av att det görs något.

Granaten i fotartagen

Granaten igen vid vägbron i Häverödal

Fluganberg tar djupmått och kollar om det är fast botten

På väg ner i en av djupgroparna

Ståndplats?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates