I lördags var det dags för oss att ta båten över havet för studiebesök på Åland hos likasinnade Sportfiske- och Havsöringsvänner.
Vi steg ombord på första färjan från Grisslehamn och fick en otroligt vacker tur över havet, helt stilla hav och klarblå himmel. Väl framme mötte vi upp våra guider för dagen, Ingmar Eriksson och Torsten Fredriksson, som sedan tog oss med runt ön för att visa på, men kanske främst prata om deras arbete med Ålands nyinflyttade Gotlandsöringar.
Så här såg det ut från Grisslehamn till Åland
För det är från Gotland man hämtat sin stam av nyutsatta öringar.
I början av arbetet med havöringen på Åland så fångades öringen till havs i nät, kramades på rommen som sedan kläcktes i en odling för att slutligen sättas i de bäckar och åar man ansåg lämpliga.
Men genetiken oroade, då det efter forskning som gjorts visat sig att olika stammar av öring vandrar olika långt i havet. Gotlandsöringen och tillika den öring som nu satts i Skeboån är känd för att inte vara så långvandrande, vilket då är en fördel om man vill ha den kvar nära kusterna för att kunna fiska på den.
På vandring längs en av dessa fina små bäckar
Efter en stunds bilfärd var vi framme vid den första lilla bäcken. Tyvärr ligger isen och snön som ett retfullt täcke över bäcken både för oss och de strömstarar som flyger fram och tillbaka kring oss där vi står och samtalar.
Vi är nu flera kilometer upp från mynningen ut i havsviken och ändå så letar sig öringen ända upp hit, berättar Ingmar Eriksson, Sportfiskeansvarig och fiskeguide.
Torsten Fredriksson berättar om vilken typ av arbeten som gjorts i den lilla bäcken, hur man tänkt kring valet av lekplatser och ger oss kanske det bästa rådet för dagen, -överarbeta inte så mycket, tänk på att öringen kommer själv att hjälpa till att forma lekplatsen utifrån sina krav.
Två riktigt fina små vattendrag som vi hoppas få möjlighet att åter besöka då öringen stiger för lek.
Torstens råd hade vi själva börjat inse efter de gånger vi nu gjort lite arbeten i ån, men det var nog så viktigt för oss att höra, så här i uppstarten.
Man har nog en vilja att få det så bra som möjligt redan i första steget, att chansen är stor att man överarbetar sina insatser, och det är då det är skönt att få höra det från andra som gjort resan ett antal gånger redan.
Med ansiktena vända hitåt, f.v Torsten och Ingmar
En sak står dock ganska klart för oss som besökare, både Torsten och Ingmar vet vad de pratar om efter många år som engagerade inom sportfisket och fiskevården här på Åland men också på Svenska sidan. Och precis som vi redan har gjort, så har dom insett för längesedan att timmarna av ideellt arbete är timmar man inte får börja räkna på, utan istället se dem som ren njutning den dagen man har en stor fin havsöringshona som står och skottar grus i en lekgrop.
Gruppterapi för fiskesugna, där vi står och ser ut över den isbelagda havsviken
Vi avslutade dagen kring ett fikabord i Mariehamn och samtalet blev bredare kring allt som rör sportfiske egentligen, och som vanligt så inser man hur liten världen är, när vänner helt plötsligt blir gemensamma vänner. Vi passade också på att bjuda över de båda till oss när dagarna åter blivit kallare och det är dags för Skeboåns öringar att vända hemåt igen för lek.
Bortsett från alla faktatermer under dagen kring vatten- och fiskevård så är det ändå en sak vi tar med oss hem till Skeboån, att det enkla kan oftast vara det bästa.
Och sett utifrån vår aspekt så kan det vara en ack så viktigt parameter att ha med sig, speciellt som vårt vattendrag är så pass mycket större kan tyckas, men där tanken och sättet att arbeta inte skiljer sig så nämnvärt från varandra, utan det viktiga blir att se vad öringen själv väljer och sedan försöka följa den vidare i vårt arbete.
Medans kvällsolen färjade havet och färjan i gyllenguld där vi stod väntade på att hon skulle lägga till, så kunde vi enas om att detta varit en mycket trevlig, intressant och framför allt givande dag.
Ett stort tack till Ingmar Eriksson och Torsten Fredriksson för denna dag
Imorgon tisdag den 19 mars kl 22:00 på TV4Sport är Johan Broman på besök vid samma bäckar, med sin serie Fiske lite Djupare, som vi för att prata lite om fiskevård.