Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

måndag 18 april 2016

En öringstory värd sitt namn.

Tredje och sista provfisket denna vår och tredje gången som vi krokar öring i ån. Klart det måste anses som succé.

Bosse 'Xperten' Lindholm med sitt välförtjänta Diplom.
Först att kroka öring på fluga i Skeboån.

Det var på förhand bestämt, tre inbjudna fiskare som skulle fiska ån 2-3 ggr under våren alternativt att vi tog ett av fiskena själva. Nu var vi framme vid denna tredje gång. De två tidigare hade givit öring och frågan var nu, stod det fortsatt öring kvar i ån. Vi började dagen med att dela ut ett välförtjänt diplom till Bosse som direkt kontrade med att plocka fram smörgåstårta till kaffet. Väl ute vid ån för att gå igång med fisket vräkte regnet ner den första dryga timmen. När det väl avtog och solen tittade fram så blev resten av eftermiddagen fram till middagen riktigt fin, växlande molnighet och där solen fick rå om oss själv blev det riktigt varmt och trevligt. Upplägget var detsamma som sist, fiska på angivna områden där vi gick tillsammans och följde den som fiskade för att inte störa eventuella öringar nedströms. Ett synnerligen trevligt sätt att ta sig ned genom ån då de som inte fiskar kunde sitta i någon slänt och njuta naturen och gemenskapen.
John och jag gick som första par ut denna gång. 

 
Bosse och Esa fiskar av övre sträckan

När kanske fisket är som allra bäst.

Första vändan gav ingenting men lite längre nedströms var det åter dags att klev i ån på ett i förhand intressant område. Innan leken så uppehåller sig mycket öring i detta områdets djupare partier, kunde det vara samma nu på övervintrarna? Det var när jag skulle försöka rädda en fluga ur ett träd för en av de andra fiskarna som John första gången signalerade hugg. Några korta stötar i spöt och sen borta. När han återigen ropade hugg så var jag där beredd med håven men efter en kort fajt klev även den av. En stor fisk hade visat sig och vältrat sig i ytan så nog var vi lite molokna när John vevade in grejerna, jag vek ihop håven för att gå upp ur ån och ner till de andra.
Vi blev stående och tittade på Bosse och Uffe som fiskade området nedströms oss. När vi står där ser vi att det aktivitet i de område vi nyss fiskat, fler plogar som drar runt och vi tittar på varandra och inser att vi måste gå tillbaka och pröva igen.

Bosse 'Xperten' Lindholm

Jag har inte hunnit sätta mig i slänten och John har bara lagt ut flugan en kort bit i ån och står och drar av mer lina från rullen då hugget kommer precis utanför mig. Nu sitter den. Vältrar sig i ytan och går sakta uppströms, flugan sitter hårt i underkäken och efter en kortare fajt kan jag håva en underbart vacker Skeboåöring åt John. 74cm lång och i riktigt fin kondition ligger den utsträckt i håven. Vi lossar flugan, mäter och tar några snabba bilder innan den återfår friheten. Under tiden vi håller på med den så är det ytterligare fisk som jagar strax uppströms oss och när den nyss håvade åter simmar ut i strömmen så försöker vi en stund till men inget mer och vi bryter för middag.

Fast fisk!

 
John Welk med provfiskets längsta öring.

Efter att middag intagits vid den lokala grillkiosken så var det dags för pass två. Naturligtvis fiskades platsen av igen denna gång utan resultat. Ett elakt och kallt regn slår följe under resten av kvällen. Esa som gått med Lasse under dagen tacklar nu om för att lägga de sista timmarna på åns nedre delar på gäddan och innan regnet och mörkret tillslut får oss att ge upp så krokar han 4 gäddor varan två skapligt fina.

 
Esa och John fiskar nedre delarna av ån

Esa med en av sina gäddor.
Mörker och en hel del regn gjorde det svårt med fotograferingen.

Nu är provfisket över för denna vår och vi vill rikta ett stort tack till Esa, Bosse och John för synnerligen trevliga dagar vid ån.

Nästa punkt på schemat.
Ett högintressant möte nu på fredag den 22;a april med Länsstyrelsen, Stockholms Stad och Sportfiskarna. Återkommer mer om det senare.

Hänt i övrigt.
Presenterat arbetet för styrelsen i Hallstaviksnätverket och nu på torsdag den 21;a april finns vi med vid ett öppet möte på folkets hus och berättar lite om läget.
Mötet startar kl 18:00 till 20:00 öppet för allmänheten.


Och glöm inte.
Vår kastkurs i enhands flugfiske den 1;a maj.
Mer om det kan ni läsa här. Kastkurs

I skrivande stund finns bara tre platser kvar.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates