Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

torsdag 26 juni 2014

Dags för lite före och efter bilder.

Först tänkte jag fortsätta lite kring ett tidigare inlägg som tog upp detta kring klippningen av ån. Nedan så finns tre bilder, de två första är tagna innan vi påbörjade arbetet vid bron. Titta speciellt på växtligheten, kraftigt bevuxen med trögt flöde och vid vare steg vi tog genom detta så "dammade" växterna av sig mängder av sediment, fröer och annat som fastnat.
Den undre av de tre bilderna är samma område, fast taget ifrån bron. Den röda linjen i bilden visar hur långt ned vi slagit själva. Som ni ser så är ån fortsatt bevuxen men nu inte lika illa som tidigare. På den nedre bilden så har vi inte slagit än i år, vilket också visar att vi på bara ett år påverkat den kraftiga beväxningen i ån genom på vilket sätt vi slår.
Fördelar, ett jämnare flöde, mindre risk för stillastående vatten och därmed höjning av vattentemperaturen och åns predatorer har inte uppväxtområdet som sin naturliga ståndplats.

 På nästa sekvens av bilder så är det området under bron som nu sakta men säkert genomgår en "make over".
Sedan tidigare så är ån breddad uppströms med drygt 1,5m och delvis sänkt med cirka 20-30cm. Nu var det dags att ta tag i den stenkross som legat under bron som fyllning och som under åratal "hamnat" i ån på ett eller annat sätt.

 
Så här såg det ut när vi påbörjade arbetet. Sten slam och sediment i en geggig röra. Vattnet framför och bakom stod helt stilla, djupet som ni ser 0 cm.

 
Förra årets arbete var att kasta upp mängder av sten där den hörde hemma, som fyllning runt brofundamenten.
Öppna kanaler igenom området för att kunna fördela åns flöde över hela det tänkta lekområdet nedströms. Djupet nu kring 5cm i de små kanalerna.
 
I år så har den sista av stenraderna förpassats till land och kvar på botten finns nu mindre sten, rötter och grus. Djupet över hela området går nu från 5-10cm vilket är mycket bra för mindre fisk och kräftor som får skydd här.
Det har också medfört att den nedströms liggande leknacken nu har ett bättre flöde över hela nacken och på så sätt är också risken lite mindre för att den skall slamma igen.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates