Vi har valt att ställa oss på sidan som är för denna typ av åtgärd.
Anledningen till det är tre, flödet, predatorer och vattentemperatur. Sen finns där också syresättningen och grumligheten.
Enligt vårt sätt att se det så väger fördelarna tungt över nackdelarna. Det kanske skall sägas direkt att ån klipps en gång per år via Holmen Papers försorg och det görs utöver den klippningen som vi själva gör och vi har också valt att slå växtligheten på en begränsad yta av ån, den yta som är tänkt för lek och uppväxt för havsöringen.
Flödet:
Växtligheten är på sina ställen så stor att flödet försämras i ån, och på sina håll stannar vattnet nästan upp helt och hållet.
Predatorer:
Genom att slå bort en stor mängd av växtligheten så kan vi på så sätt hålla predatorerna borta inom de områden som är tänkta som uppväxtplats och ståndplats för öringsyngel och smolt.
Vattentemperaturen:
Som en direkt följd av ett försämrat flöde i vattendraget på de grunda områdena så påverkas vattentemperaturen negativt av en allt för riklig växtlighet.
Dessutom så påverkas även syresättningen och grumligheten, som en direkt följa av flödet och temperaturen. Grumligheten påverkas ju också om ett vattendrag på våra breddgrader inte klipps, då en växt i vatten funkar på samma sätt som en växt på land, då dessa också fröar av sig.
Gårdagskvällens arbete var alltså att slå en del av ån, där det är tänkt att vi under året skall anlägga ett lekområde men också satsa på en uppväxtområde i direkt anslutning till lekplatsen.
Här nedan ser ni några bilder som togs före och efter arbetet. Som ni ser så slår vi alltså inte helt rent från växtlighet, utan håller den bara nere på en bra nivå.
Före
Efter
I detta videoklipp så ser man tydligt hur strömmen påverkas negativt av den täta växtligheten. Halva strömmen så är det bra flöde, medans i den andra halvan så stannar vattnet upp helt nästan.
Lasse och Uffe svingar inte bägare, utan liar.
Här nedan följer lite fler bilder från kvällen. Då jag själv just nu är förbjuden kroppsarbete så var det Lasse och Uffe som fick glädjen att kliva ner i ån, medans jag fick hoppa runt bland stenar och högt gräs och dokumentera. Vi hade också besök av Niclas igår, eller som vi döpte om honom till Gert Landå, med kameran i högsta hugg.
Niclas spanar in liemännen i ån.
Herr och Fru Jungfruslända. Hanen fäller ut sina vingar på detta sätt för att locka honan till just honom. Gillar hon vad hon ser så flyger hon in över honom och han flyger då upp och tar tag i henne. En av det allra vackraste sländorna vi har i landet tycker jag.
En liten tuffing som kom krypande i strandkanten
Vulgatan, en flugfiskares våta vinterdröm.
Denna är i andra stadiet, och har fått en mörkare färg, längre spröt i bak och sitter nu i gräset och inväntar dansen och sedan äggläggningen som sker i vattnet.
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
0 kommentarer:
Skicka en kommentar