Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

måndag 6 mars 2017

Och vinnaren är....

Så här i gala och mellotider så känns det helt naturligt att öppna inlägget så.
Men där slutar också alla likheter i övrigt.


Dagarna kring jul/nyår så höll vi dragningen bland medlemmarna. Årets vinnare blev Björn Terol och igår var det dags för honom att få blöta sina flugor i Skeboån tillsammans med oss.
Det milda nästan vårlika dagarna var återigen borta och en kall nordvind gjorde hela dagen kylslagen. Här och var fick dock solen tag i oss och det är skönt att känna att den åter gör sitt för att värma igen.
Vi började fisket högt upp på sträckan i Häverödal. Ån gick låg men ganska klar och tillsammans med det klara vädret så kändes det som att det skulle kunna bli tufft att smyga sig nära åns övervintrande öringar.
Vi ställde hoppet till de djupare partierna.
Det första bättre kontakten stod Björn för, en fisk i fyra till femkilos klassen, tyvärr var prickarna lite åt det gulaktiga hållet på en något grönfärgad botten med en otrolig mängd vassa tänder längst fram.
Skönt med lite spöböj men som sagt, fel art, gäddan får vänta ytterligare ett tag.

Björn njöt både av den lite vinterstela solen och att få fiska i ån


Nästa att kröka spörygg blev Uffe och den här gången var det rätt art.
En fin öring, klippt fettfena, rund fin buk, vilket tyder på att den levt gott i ån under vintern. Efter en kort behandling i håven visade måttband och våg på nästan 65cm lång och dryga 3 kilo. En fisk på god väg att färga ut helt i silver. Efter lite fotografering återutsattes den för att kunna göra vandringen ut till havet.

Ulf fiskar av groparna...

...vilket gav resultat i denna vackra öring på 65cm

Lunchen intogs i vår lokal innan det var dags för eftermiddagens fiske. Trots utebliven öringkontakt för Björn så verkade han väldigt glad för att ha fått chansen att gå med och fiska i ån.
Få förunnat så här långt, men vi jobbar på med att lösa detta till kommande säsong.

Eftermiddagens fiske blev riktigt kul då Lasse slog till med den hittills största öringen fångad på fluga i ån. En ganska tunn men väldigt vacker hona på hela 78cm. Det syntes att hon jobbat hårt med föryngringen till Skeboån så det var bara att lyfta på hatten när hon gled ur Lasses händer tillbaka ner i ån. Extra kul då hon hade fettfenan i behåll vilket tyder på att hon är en vild fisk, från början uppvuxen i Skeboån. Med lite småfisk från ån och sen övergå till att äta strömming i skärgården så kommer hon att återfå sin kraft och sitt vackra yttre igen.

Lasse på den plats där vi satt och tittade på 
lekande öring i höstas

Lasse med den så här långt största öringen tagen på fluga i ån.
78 cm var denna något tunna men vackra honfisk.

Vi hade alla kontakter med gäddor i olika storlekar innan vi slutligen gav upp fisket för dagen.

Nu har vi gjort provfisken under 2016 vid tre tillfällen och sen nu i år. Vid alla fisken så har vi landat eller haft kontakt med öring. Alla de landade fiskarna, förutom den stora honan från igår, har varit i riktigt fin kondition, på god väg att övergå till sin silverfärg igen. Inga synliga sjukdomar eller tydliga skador som blivit infekterade.
Den stora honan hade skapliga skador vid stjärtspolen efter grävningen men den såg ut att vara på god väg i sin läkningen.

Nu återstår endast några provfisken denna säsong, i slutet av mars, i april och sista vändan i mitten på maj.
Sen anser vi att provfisket efter öring kan avslutas och dokumenteras.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


Fotat och knattrat på tangenterna av Patrik Bergqvist1 kommentarer:

  1. Gäddfiskar´n7 mars 2017 04:39

    En fantastisk dag från början till slut. Massor med tack till er grabbar för det fantastiska jobb ni lagt ned! =)
    // Björn Terol

    SvaraRadera

 
Blogger Templates