Det var allt annat än varmt i vattnet, och medans rapporterna kom om fiskevänner som var vid kusten och jagade silver så hoppade vi i hemmavatten för att leta strömfåror och flöden, kolla upp platser för kommande placering av sten och lekgrus, och i vissa fall använde vi oss själva för att se hur och på vilket sätt man enkelt kan ändra strömriktningar och liknande.
Alltså, en helt vanlig lördag i februari, om man är i gång med att planera en restaureringa av en å vill säga.
...åh ja håller i hackan!
Levande sten är ett begrepp som används om stenar som placeras i saltvattenakvarier.
Undrar just om det är så här dom ser ut?
Utterrally
Första teststenarna läggs ut, för att se vilken påverkan vårfloden har, både på om stenen flyttar sig, men också hur strömmarna runt stenen påverkar bottenstrukturen, växtligheten och stranden.
Så lätt bygger man starten på en liten nacke, som sen kan förstärkas med stödsten och lekgrus
Kan bli något, eller hur?
Men det är inte bara i ån som det börjar hända grejer, i dagarna har också ansökan om stöd för mark-och fiskerättsfrågorna gått iväg och nu är det bara att hålla tummarna för att den går igenom, så att det arbetet kan komma igång pararellt med att vi bygger vidare på vår restaureringsplan.
Naturligtvis så fick vi som alla andra runt om i Sverige kalla kårar när man från regeringens håll i veckan drog ned på stödet till landets länsstyrelser med dryga 130 miljoner inför år 2013.
Men vi jobbar vidare som om vi inte sett och hört detta, och går på att storleken på vårat vatten och det faktum att den är en av länets viktigaste åar för lekvandrande fisk skall vara till vår fördel när det äntligen kommer in en ansökan från oss.
Arbetet går som sagt framåt och nu börjar vi ändå se en plan växa fram. Därmed har vi också kunnat börja räkna på hur mycket och vilken typ av resurs vi kommer att behöva ha inför kommande arbeten i ån med att bära sten, lägga lekgrus och förankra död ved i ån.
Så är man nu intresserad av att så småningom deltaga i detta arbete så tar vi tacksamt emot intresseanmälan med början redan nu. Kanske kan tyckas lite tidigt, men med ett större kontaktnät med frivilliga som kan tänkas hjälpa oss så ökar också chanserna till lyckade resultat.
Anmälan gör ni via vår mailadress:
skeboanssportfiske@hotmail.com
Skriver ned namn och adress plus mailadress och mobilnummer så samlar vi upp detta och återkommer med information när det börjar närma sig.
Kubikmeter/sekund: 3,8
Flödet (meter/sekund): 0,7
0 kommentarer:
Skicka en kommentar