Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

måndag 25 februari 2013

Hartijoki Metoden

Metoderna är många och för oss som saknar den praktiska erfarenheten från restaureringsarbeten av av vattendrag handlar tiden just nu om, att läsa om, och pröva olika metoder för att se hur och på vilket sätt vi skall kunna utföra vårt kommande arbete.
 
Lars Granath har efter lite arbete hemma byggt ett av de verktyg som man bland annat använder vid den s.k hartijoki metoden. En metod som går ut på att man gräver fram befintligt sten och grus, återanvänder sedan det som ett underlag till kommande komplettering av exempelvis lekmaterial/lekgrus för öringen.
 
Idag efter jobbet så mötte jag upp Lasse nere vid ån för en första test.
Vi har en liten yta, cirka 2*3 meter som vi håller oss till. Där vi bland annat har lagt ute några stenar för att se hur och på vilket sätt vårfloden påverkar dessa och den omgivande bottenstrukturen, plus att vi nu idag kunde testa att, med det nya verktyget luckra upp botten framför de stenar vi lagt ut.
 
Idag blev det också klart att vi åker till Åland på studiebesök den 16 mars, och besöker Ingmar Eriksson och Torsten Fredriksson som är två av de eldsjälar som arbetar med havsöringen där.
Ska bli riktigt intressant och kanske kan vi sedan få bjuda över dem till oss för att titta på vårt vatten och komma med lite tips och råd.
 
Lasse med sitt nytillverkade verktyg

Test pågår

Han kanske borde ha en skylt på sig där det står, Under Construction?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates