Ads 468x60px

About Me

Natur och fiskeintresset delar vi sedan många år. För oss ligger fisket med fluga varmast om hjärtat. Mer om oss kan ni läsa under Projektet - Om oss.

onsdag 22 maj 2013

Naturen kan själv

Vårfloden är över och ån ligger nu nästintill mörbultat och hämtar sig.
Vattnet har sakta börjat sjunka undan och kvar är bara såren efter årets snösmältning.
Det var längesedan som jag sett ån så här efter en vårflod, men så kom också årets snösmältning med raketfart, och den sedan förra året mättade marken i naturen runt omkring ån kunde inte svälja mera vatten, utan allting gick nästan rakt ut i ån. Detta plus det faktum att ån gick hög under nästan hela förra året på grund utav den blöta sommaren har gjort att strandzonen som annars hinner torka upp och bli kraftigt bevuxen inte hann detta. Så när sedan avsmältningen gick i den takt som i år så blev också påverkan på strandzonerna väldigt stor.
 
Och mitt i allt detta så är jag på något sätt glad att vi i projektet inte hunnit lägga sten och grus i ån innan ett sådant här extrem år, för då hade det varit lätt att peka på att det varit vårat arbete som varit bidragande orsak.
Nej, naturen kan själv om den bara vill och här nedan följer lite bilder från idag, plus några från i vintras.
Däremot kan jag säga, att de 3-4 stenar, i storleken 20-30cm, som vi lade ut i kanten av ån för att se hur och på vilket sätt åns höga flöden skulle påverka, dels deras placering men också hur bottnen runt omkring skulle påverkas ligger kvar på den plats vi la dom. Nu återstår att se hur växtligheten runt dessa ser ut under sommaren.
 
Strandzonen starkt påverkad av vårfloden

På flera ställen så har ån blivit lite bredare, då växtzonen påverkats

Bilden till vänster är från idag och bilden till höger någon vecka efter högsta noteringen 
 

Samma som ovan
Bilden till vänster är från idag och bilden till höger någon vecka efter högsta noteringen.
När det var som högst, så var det 38cm kvar mellan ytan och fundamentet.
 
Nästa helg, den 1;a eller 2;a Juni så kommer vi att befinna oss i testområdet för att påbörja det arbete som skall göras där.
Titta på sedimentlager, använda oss av Hartijokimetoden för att på så sätt luckra upp den bottenstruktur som idag är, återanvända den sten och grus som är lämpligt som lekmaterial.
Vi kommer också att gå över hela den del av ån som vi kallar Zon 2 för att dokumentera inför den åtgärdsplan som vi under 2013 skall arbeta fram.
Vi kommer också att vända på stenar och eventuella rötter för att leta insekter plus lite annat som tre glad män gör tillsammans en ledig helg.
Så är ni i närheten och ser oss i ån, så är ni välkomna att söka upp oss för att ställa frågor.
 
 
 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogger Templates